Η ΙΔΑΝΙΚΉ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΏΣΕΙ ΚΑΙ ΕΣΈΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΎΡΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΉΤΗ ΜΑΣ.

Γεια σας και πάλι. Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο και  αυτή τη φορά, στόχος, να χτυπήσει το καμπανάκι μέσα μας και να έχουμε άλλον έναν λόγο για στροφή σε ότι πιο υγιεινό. Πολλές φορές, έχουμε πιάσει τον εαυτό μας, να καθαρίζει το ψυγείο πετώντας ποσότητες φρούτων, λαχανικών και μαγειρεμένων τροφών που δεν έχουμε φάει. Αν πιστεύετε ότι με αυτή την σπατάλη, κάνουμε κακό μόνο στην τσέπη μας, τότε κάνετε λάθος.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά, έπειτα από τριετή μελέτη, την «ιδανική» διατροφή για την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και του πλανήτη. Η διατροφή αυτή είναι δυνατό να σώσει ζωές, μειώνοντας συγχρόνως τις χρόνιες παθήσεις και να θρέψει τον μελλοντικό παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου δέκα δισεκατομμύρια το 2050), χωρίς να επιβαρύνει καταστροφικά τη Γη από άποψη πόρων και ρύπανσης, κάτι το οποίο συμβαίνει σήμερα, εξαιτίας της μαζικής κρεατοφαγίας.

Θα πρέπει πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να πεισθούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειές τους, να περιορίσουν  το φαγητό που πετάνε στα σκουπίδια  και γενικότερα να βελτιωθεί το σύστημα παραγωγής τροφίμων, με απεξάρτηση από τον άνθρακα, ξεκινώντας από τα αγροκτήματα.

«Χρειαζόμαστε μια σημαντική αναθεώρηση και αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής, σε μια κλίμακα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα» ανέφερε ο καθηγητής Τιμ Λανγκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η σημερινή ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί περισσότερες ασθένειες και θανάτους από ό,τι από κοινού το σεξ χωρίς προφύλαξη, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα.

Η μελέτη από 37 ερευνητές από 16 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, έχει ένα βασικό μήνυμα: φάτε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια, και περιορίστε στο μισό το κρέας, ιδίως το κόκκινο, και τη ζάχαρη. «Οι δίαιτες του κόσμου πρέπει να αλλάξουν δραματικά», δήλωσε ο Γουίλετ.

Η ιδανική καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς επίσης κατανάλωση πρωτεϊνών κυρίως φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης. Συνολικά προτείνει να τρώει κανείς μισό κιλό λαχανικών και φρούτων καθημερινά.

Αναλυτικότερα, ιδανική -για τη λήψη 2.500 θερμίδων τη μέρα- θεωρείται η καθημερινή διατροφή με: 300 γραμμάρια λαχανικά, 200 γραμμάρια φρούτα, 250 γραμμάρια γαλακτοκομικά (όσο ένα ποτήρι γάλα), 232 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι κ.α.), 75 γραμμάρια όσπρια, 50 γραμμάρια πατάτες, 50 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, 28 γραμμάρια ψάρια, 29 γραμμάρια κοτόπουλο, 7 γραμμάρια χοιρινό, 7 γραμμάρια μοσχάρι ή αρνί και 13 γραμμάρια αυγά. Επίσης 31 γραμμάρια ζάχαρη και περίπου 50 γραμμάρια ελαιόλαδο ή άλλο λάδι.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τους Ανατολικοασιάτες να κάνουν το ίδιο με τα ψάρια. Για να γίνει αυτό, θεωρούν πιθανώς αναγκαία την επιβολή φόρων στο κόκκινο κρέας, καθώς π.χ. οι Αμερικανοί σήμερα τρώνε τουλάχιστον εξαπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος από τη συνιστώμενη.

Η προτεινόμενη διατροφή «πλανητικής υγείας» θεωρείται κατάλληλη για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες (καρκίνους, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κ.α.), αλλά επίσης για να μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», καθώς στην αλυσίδα της κτηνοτροφικής παραγωγής αποδίδεται το 14,5% ως 18% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ιδίως του μεθανίου και των οξειδίων του αζώτου, πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης η γεωργική παραγωγή τροφίμων καταναλώνει για άρδευση περίπου το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού.

Η «ιδανική» διατροφή λοιπόν, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί καθώς θα έχουμε μακροπρόθεσμα, καλύτερη υγεία, λιγότερες εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», προστασία της βιοποικιλότητας, αποφυγή επέκτασης των γεωργικών γαιών, εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων κ.α. Η προτεινόμενη διατροφική φόρμουλα θα υποβληθεί από τους ερευνητές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις κυβερνήσεις, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Ίσως να χρειαστεί χρόνος, ώστε να φτάσουμε στο ιδανικό αποτέλεσμα, όμως αξίζει σιγά σιγά να στρεφόμαστε σε αυτού του είδους τις πρακτικές, για να σώσουμε ότι έχει απομείνει.
Άλλωστε, όλα είναι θέμα θέλησης και μέσα στο μυαλό μας. Η γεύση βρίσκεται σε όσα μας προσφέρει η φύση, όπως και τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συμβουλευτείτε τη διατροφολόγο σας, για ένα πλήρες διατροφικό πλάνο, με γνώμονα και στόχο, τα αποτελέσματα και τη θεωρία της συγκεκριμένης και πολύ σημαντικής έρευνας.

(Στοιχεία έρευνας από πηγή ΑΠΕ_ΜΠΕ)
💡Φροντίστε ότι κάνετε, να το κάνετε καλά. Αλλιώς, μην το κάνετε καθόλου!

💡Έχετε στο νου σας, πως ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή, αλλαγές και μεγάλες αποφάσεις!

Φιλικά και ειλικρινά,
Λένα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *