ΓΙΑΤΊ ΠΟΛΛΟΊ ΠΊΝΟΥΝ ΝΕΡΌ ΜΕ ΛΕΜΌΝΙ; ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΊ;

Γεια σας και χαρά σας. Και στην υγειά σας. Δοκιμάζω ενώ γράφω, ένα ποτήρι νερό με λεμόνι. Διάβασα μια έρευνα και σας έχω νέα.

Το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα που  πίνεται είτε χλιαρό, είτε και κρύο. Λέγεται ότι έχει διάφορα οφέλη όπως η βελτίωση της πέψης και η αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Επίσης, φέρεται να συμβάλλει στην  απώλεια βάρους. Είναι όμως έτσι;

Είναι γενικά ένα ρόφημα πολύ χαμηλών θερμίδων. Ο χυμός από μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό περιέχει μόνο 6 θερμίδες. Για το λόγο αυτό, αν αντί για άλλα ροφήματα με υψηλότερες θερμίδες, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα αναψυκτικά, πίνετε νερό με λεμόνι, τότε αυτό μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες που παίρνετε.

Για παράδειγμα, ένα ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού (237 ml) περιέχει 110 θερμίδες και το μισό λίτρο αναψυκτικού περιέχει 182 θερμίδες. Η αντικατάσταση ακόμη και μόνο ενός από αυτά τα ποτά την ημέρα με ένα ποτήρι λεμονόνερο θα μπορούσε να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 100-200 θερμίδες.

Επιπλέον, κρατάει τον οργανισμό ενυδατωμένο, με τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα, μέχρι τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και την αποβολή των αποβλήτων από το σώμα.

Υπάρχουν  έρευνες, που δείχνουν ότι ο καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι ένας σημαντικό στοιχείο στην απώλεια βάρους. Η αυξημένη ενυδάτωση μπορεί να αυξήσει την διάσπαση των λιπών και να βελτιώσει την απώλεια λίπους.

Η καλή ενυδάτωση μπορεί επίσης, να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, πρήξιμο, κ.α.

Το νερό με λεμόνι αυξάνει τον μεταβολισμό.

Μελέτες, δείχνουν ότι η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού σας.

Το νερό έχει επίσης αποδειχθεί, ότι αυξάνει τον μεταβολισμό προκαλώντας θερμογένεση, μια μεταβολική διαδικασία κατά την οποία οι θερμίδες καίγονται για να παράγουν θερμότητα.

Σε μία μελέτη, βρέθηκε ότι το νερό αυξάνει το μεταβολικό ποσοστό κατά 30% για 30-40 λεπτά. Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του πόσιμου νερού σε  υπέρβαρα παιδιά. Πίνοντας 10 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους, αυξήθηκε ο μεταβολισμός τους κατά 25% για 40 λεπτά.

Η έρευνα για το νερό με λεμόνι και τον μεταβολισμό είναι σχετικά περιορισμένη. Ωστόσο, επειδή το νερό είναι το κύριο συστατικό, πιθανόν να έχει τα ίδια οφέλη που ενισχύουν τον μεταβολισμό, όπως και το απλό νερό.

Το νερό με λεμόνι δεν συμβάλλει στην απώλεια βάρους περισσότερο από το σκέτο νερό!

Το νερό με λεμόνι έχει πολλά πιθανά οφέλη, από την προώθηση της ενυδάτωσης, μέχρι και την αύξηση του κορεσμού (σας κάνει να νιώθετε χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα οφέλη προέρχονται απλά από το κύριο συστατικό του: το νερό!

Το νερό με λεμόνι περιέχει μερικά πρόσθετα θρεπτικά συστατικά εξαιτίας του χυμού λεμονιού, όπως η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά, αλλά είναι απίθανο αυτά να επηρεάσουν το βάρος σας. Διάβασα επίσης, ότι έρευνα έχει δείξει για το νερό με λεμόνι, πως μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την πρόληψη της νεφρολιθίασης, λόγω των οξέων που περιέχει.

Το νερό με λεμόνι μπορεί να σας κάνει να νιώθετε χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να συμβάλει στην ενυδάτωση, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να αυξήσει σε γενικές γραμμές την απώλεια βάρους. Μπορεί δηλαδή όντως να συμβάλλει στην προσπάθεια για αδυνάτισμα και δίαιτα.

Ωστόσο, δεν είναι καλύτερο από το κανονικό νερό, όσον αφορά συγκεκριμένα την απώλεια λίπους από το σώμα.

Οι πληροφορίες πολλές, τα συμπεράσματα δικά σας και αν είναι της αρεσκείας σας, προτιμήστε το. Δεν θα σας κάνει και κακό….

 

💡Φροντίστε ότι κάνετε, να το κάνετε καλά. Αλλιώς, μην το κάνετε καθόλου!

💡Έχετε στο νου σας, πως ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή, αλλαγές και μεγάλες αποφάσεις!

Φιλικά και ειλικρινά,
Λένα

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *