”GHOSTING” ή αλλιώς ”ΚΟΙΜΉΣΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΤΕΊΛΕΙ”!

Άλλη μία Κυριακή είναι γεγονός. Ο ήλιος λάμπει, τα πουλάκια κελαηδούν και αυτό το μεγάλο χάρτινο αστέρι με τις άπειρες εγκοπές και τη μικρή λαμπίτσα στη μέση, δε λέει να πάρει τη δρόμο της επιστροφής στην αποθήκη. Μάλιστα κατά τις ώρες της βαθιάς περισυλλογής παρήγαγε ένα συνεχόμενο ‘κλακ-κλακ’, on μια άναβε, off μια έσβηνε και πάλι από την αρχή. Τι και αν ο μεγάλος σοφός της οικογένειας ωρυότανε ότι όλα τα πράγματα έχουν το χώρο και το χρόνο τους, αυτό εκεί έστεκε ατρόμητο..

Το βαθυστόχαστο ειρμό ήρθε να διακόψει μια φωτεινή ειδοποίηση στο κινητό:

  • Πάλι δεν έστειλε, ημέρα 6η..
  • Σε ποιο νησί έχεις ναυαγήσει πάλι, μα αλήθεια μετράς τις μέρες;
  • Μη γελάς, νομίζω ότι τον σκέφτομαι συνέχεια.
  • Είναι δυνατόν πέντε μηνύματα ανταλλάξατε και τον είδες και μια φορά, πότε πρόλαβες;
  • Μα μου έχει κατσικωθεί στο μυαλό.
  • Πάρε κάτι πριν προλάβει να σε ρίξει η ίωση για τα καλά.
  • Μα θέλω να μάθω το γιατί, τόσα πολλά ζητάω..

Και φτάσαμε στη μεγάλη επιδημία της εποχής, στο ‘’κοιμήσου δε θα στείλει’’ ή το επονομαζόμενο ‘’ghosting’’.

Ναι σε αυτό που ενώ εσύ αρχίζεις και επικοινωνείς με έναν άνθρωπο μέσω των social, στην αρχή διστακτικά, μετά ευχάριστα και στο τέλος ασταμάτητα, αυτός ένα ωραίο πρωί εξαφανίζεται χωρίς καμία δικαιολογία. Εσύ παθαίνεις εμμονή, στέλνεις ασταμάτητα αναπάντητα μηνύματα ή απλά περιμένεις ένα γνώριμο κουδούνισμα με το κινητό στο χέρι, μπας και μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο όλο αυτό το φαινόμενο δεν παρουσιάστηκε ακριβώς στην εποχή μας, ελλοχεύει στη γωνία κάθε δεκαετίας απλά ανάλογα με τη μόδα παίρνει και διαφορετική μορφή, για να είναι μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας, όχι τίποτα άλλο. Στην αρχή έταζε γάμους και ζωές χαρισάμενες και μόλις έβλεπε πιο πλούσιο γιορντάνι σε άφηνε εκτεθειμένη στα κρύα του λουτρού, μετά χόρευε μαζί σου το έσκαγε σε ατελείωτες βόλτες με τα μηχανάκια, σε οδηγούσε σε πρωτόγνωρες αισθήσεις και μόλις κατακτούσε το τρόπαιο γινότανε καπνός και σήμερα σου αναλύει όλη του τη σκέψη πίσω από μια οθόνη, τις έννοιες του, τις βλέψεις του, τα συναισθήματα του και μόλις του τελειώσει ή συνειδητοποιήσει ότι δένεται σε διαγράφει από την ον λάιν καθημερινότητά του. Μα φυσικά και το ghosting δεν αφορά μόνο ερωτικές σχέσεις αλλά και φιλικές, απλά το θέμα με το ερωτικό ενδιαφέρον ‘’τσούζει’’ ολίγον τι περισσότερο.

Γιατί μπορεί το κορίτσι ή το αγόρι στην άλλη άκρη της οθόνης να σε βλέπει ελαφρώς σαν την καρέκλα του ψυχαναλυτή του, όμως εσένα όλα αυτά σε κάνουν να φαντάζεσαι πράγματα που θες να ζήσεις, να εξιδανικεύεις καταστάσεις που μπορεί να μην υπάρχουν καν, να ανακουφίζεσαι στην ιδέα ότι κάποιος ενδιαφέρεται για εσένα, να δει αν είσαι καλά ή τι έκανες σήμερα, καταλήγοντας να ερωτοτροπείς με μια οθόνη, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Και η συνήθεια είναι το πιο δύσκολο αίσθημα από το οποίο πρέπει να ξεφύγεις. Ειδικά όταν η άλλη πλευρά στο αφαιρεί επί τόπου. Και εκεί ακριβώς είναι που πέφτεις στην παγίδα. Εσύ θεωρείς ότι έχεις αναπτύξει συναισθήματα, ότι δε μπορείς να δεχτείς ότι δε θα επικοινωνείτε, το σκέφτεσαι συνέχεια, περιμένοντας ανά πάση στιγμή κάτι να εκπέμψει ένα σημάδι ζωής του. Και όμως ‘δεν είναι ότι αυτό το άλλο άτομο σου αρέσει τρελά, ούτε ότι δε μπορείς να ζήσεις χωρίς εκείνο, ούτε ότι χάνεις το κελεπούρι, αυτό που σε οδηγεί στην παράνοια είναι το κενό ανάμεσα στην προσμονή και την απόρριψη’, δεν το αντέχει ο εγωισμός σου. Έρευνες πανεπιστημίου της Αμερικής έδειξαν ότι όλη αυτή διαδρομή των έντονων και ξαφνικών  συναισθηματικών καταστάσεων έχουν οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα των νέων ανθρώπων στην απομόνωση. Παλιά η χυλόπιτα ερχόταν στις εξόδους με πολύ θόρυβο, τώρα δρα αθόρυβα ενώ κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου.

Για αυτό ότι θέλεις και νιώθεις να το λες ξεκάθαρα. Ένα ξεκαθάρισμα των προθέσεων σου ή ένα ‘’όχι’’ είναι πολύ προτιμότερο από ένα ψυχοβγαλτικό ‘’θα’’, και πολύ πιο εκτιμητέο.         Άντε σταμάτα να μιζεριάζεις για το αν θα στείλει ένα ακόμα φάντασμα και σήκω για μια πραγματική Κυριακάτικη βόλτα.

Πόσο άδικο είναι να ορίζει τη διάθεση σου μια αψυχολόγητη μπλε κουκίδα, βγες εκεί έξω και μη ξεχνάς να χαμογελάς!Β.Β

Γράφει η Βένια Βλώτσου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *