ΑΠΌ ΜΎΤΗ… ΠΩΣ ΠΑΣ; ΑΝ ΠΑΣ ΚΑΛΆ… ΤΌΤΕ ΘΑ ΦΑΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΆ!

Γεια σας!!! Είστε καλά; Το εύχομαι και το ελπίζω μέσα από την καρδιά μου. Λίγη υπομονή και θα φύγει και ο χειμώνας, με τα κρύα του, τις ιώσεις και τις δυσκολίες γενικά που προκύπτουν αυτή την εποχή. Μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, ίσως το μόνο καλό είναι οι εκπτώσεις της σεζόν. Τι λέτε;

Λοιπόν, στο θέμα μας. Στη διατροφή μας…

Ερώτηση: Από “μύτη” πως πάτε;

Έχω βρει μια μελέτη που αξίζει να διαβάσετε και να βγάλετε συμπεράσματα, αφού κρατήσετε χρόνο…μυρίζοντας.

Η μελέτη αυτή λοιπόν, δημοσιεύεται στο Journal of Marketing Research και συμπεραίνει πως αν μυρίσεις μια λιχουδιά για δύο λεπτά, σου φεύγει η όρεξη  και κάνεις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές! Αντίθετα, όταν μυρίζεις κάτι υγιεινό, τότε λιγουρεύεσαι περισσότερο junk Food! Τόσο απλό και κατανοητό.

Ερευνητές από πανεπιστήμια, έκαναν μια σειρά από πειράματα, απελευθερώνοντας μυρωδιές διαφόρων τροφών σε διάφορους χώρους όπως ένα εργαστήριο, ένα κατάστημα τροφίμων και το εστιατόριο ενός πανεπιστημίου.

Στο εστιατόριο, 900 φοιτητών , το 36% των τροφών που αγοράζονταν κατά μέσο όρο ήταν ανθυγιεινά (τσιπς, χοτ ντογκς, τηγανιτές πατάτες κ.α). Όταν στο χώρο «απλωνόταν» μυρωδιά πίτσας, το ποσοστό έπεφτε στο 21%. Όταν ο χώρος μύριζε φρέσκα μήλα, το ποσοστό κατανάλωσης junk food ανέβαινε στο 40%! Βάλτε τον εαυτό σας σε δίλημμα, αν σας μυρίζει φρεσκεψημένη πίτσα, θα φάτε μηλαράκι;

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως παίζει βασικό ρόλο ο χρόνος έκθεσης στις μυρωδιές. Δηλαδή, αν φτάνει ή ξεπερνά τα 2 λεπτά, τότε έχει θετικό αποτέλεσμα, ενώ αν διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, τότε τα άτομα υποκύπτουν στους ανθυγιεινούς διατροφικούς «πειρασμούς». Αυτό που λέγαμε, με την πίτσα που μόλις ψήθηκε… Που θέλεις να βουτήξεις στο ταψί εξαιτίας της μυρωδιάς που απλώνεται στο χώρο. Θέμα χρόνου είναι το να μην το κάνεις.

Στο πείραμα του εργαστηρίου, όσοι μύριζαν μπισκότα για 30 δευτερόλεπτα, σε ποσοστό 45% τα επέλεγαν για σνακ. Αν όμως τα μύριζαν για τουλάχιστον 2 λεπτά, το αντίστοιχο ποσοστό επιλογής τους έπεφτε  22%.

Με βάση αυτά τα πειράματα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αρχικά η μυρωδιά μιας λιχουδιάς  “ανοίγει” την όρεξη για αυτό, αλλά όσο περνά η ώρα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει «σήμα» ικανοποίησης και η λιγούρα «κοπάζει».

Άρα, την επόμενη φορά που θα θέλετε να πέσετε “με τα μούτρα” σε κάτι, απλά μυρίστε το!

Α, για δύο λεπτά τουλάχιστον…

💡Φροντίστε ότι κάνετε, να το κάνετε καλά. Αλλιώς, μην το κάνετε καθόλου!

💡Έχετε στο νου σας, πως ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή, αλλαγές και μεγάλες αποφάσεις!

Φιλικά και ειλικρινά,
Λένα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *